Eén keer per jaar ga ik twee weken op vakantie naar mijn schoonmoeder in Amerika. Even lekker helemaal niks. En dan blijven de honden dus thuis bij ‘papa’. Keesje ook. Ik kijk daar al maanden naar uit. Geen horloge om, slapen wanneer je moe bent, geen deadlines en gedoe, geen zand in bed, geen hond die je van je kussen duwt of snel je plek in bed inneemt, niet wakker worden midden in de nacht van een hond die moet plassen of hardop ligt te dromen.
Totdat je echt weggaat en ‘dag lieverdjes’ moet zeggen. Getver, wat heb ik daar een hekel aan. Dus daar ga ik dan met m'n koffer: allemaal een kusje en iedereen een taakje. Keesje is baas van de tuin. Zij graaft de beste kuilen en houdt de luchtballonnen in de gaten. En Poppy is onze echte serieuze bewaker, dus zij moet zorgen dat binnen alles veilig is. Holly’s talent is alles regelen (that’s what Aussies do best) en zorgen dat iedereen de taken goed doet. Nou, en dan loop je weg, hè. Met een brok in je keel. Dat heb ik sowieso altijd al als ze niet mee kunnen en ze kijken je dan zo aan met die oogjes. Maar goed, even slikken en door…
Alles prima, totdat je daar langs het meer wandelt en het lijkt alsof iedereen met zijn hond loopt, behalve jij. Dat is echt raar. Sterker nog: gewoon eigenlijk niet eerlijk. Nee… gewoon stom! Eigenlijk is wandelen zonder hond helemaal niet leuk. Ik kan zo erg genieten van een wandeling samen waarbij we de hele weg niets hebben gezegd, maar er gewoon zijn. Echt mijn oplaatmoment van de dag. Nou goed, saai dus zonder honden.
Ik geniet enorm van de tuin hier. Alle bloemen en planten staan rechtop. Niks geknakt, geen kuilen, drol of geblaf, en toch zie ik ze lopen. Gewoon in mijn gedachten, want wat is een gezellige tuin zonder honden? We (video)bellen natuurlijk wel elke dag. Dan kletsen we even met z’n allen. En dan zeg ik dat ik 'in de telefoon zit' en dat ze nog heel even moeten wachten tot ik weer thuis ben. Dan weten ze tenminste dat ik niet echt ‘weg’ ben… denk ik dan. En ik krijg foto’s. Van Keesje die Looney Tunes kijkt met haar beertje. En dan smelt ik.
Omdat we nooit tegelijk voor langere tijd weg zijn, zijn de honden altijd oké. Ze kijken wel als ze een auto horen of ik het ben, maar verder gaat het leven daar gewoon door. Soms is het ook goed — net als bij kinderen — dat papa even ‘in charge’ is. Daar leren ze van. Zo ook Keesje. Ze was heel stout geweest deze week. Voor de zoveelste keer aan de muur geknabbeld. En de papa’s worden gewoon net even anders boos dan de mama’s… Dat maakte blijkbaar indruk. Ze is snel in haar bench gekropen (ik hoop van schaamte), en de rest van de week heeft ze alleen maar lopen slijmen. Hopelijk blijft ze voortaan ook van de muren af. Elk nadeel hep ook z’n voordeel.
Voor ons is een kennel of iets dergelijks geen optie. Ze gaan mee, of één van ons blijft thuis. Dat is waar wij ons goed bij voelen. Sommige mensen vinden het raar. Anderen begrijpen het. En dat is zoals het mag zijn. Elke dag lees ik in de hondenwereld hoe het zogenaamd moet volgens hondentrainers, en wat zij vinden dat het beste is voor jouw hond. En dat is jammer en dat kan niet. Want er is niet één manier. De enige manier is dat wat past bij jou en jouw hond.
Wat geniet ik enorm deze vakantie. En ik mis ze. Ik kan niet wachten tot ik weer naar huis ga.
Laatst was ik op de Jonge Honden Dag van de Leonbergervereniging met Keesje. Je ziet daar weer allerlei mensen ‘live’ die je normaal alleen op Facebook spreekt. De zogenaamde Leo Lovers. Dat is altijd heel gezellig. Tenminste, dat denk je dan. Deze keer was er iemand (en nee, ik noem geen namen… Carla!) die gewoon openlijk mijn kleine Keesje heeft beledigd. Ze noemde haar arrogant!!! Even voor degene die denken dat ik dit écht meen… NEE hoor grapje…! Ik vind het namelijk zelf ook.
Dus ik dacht: laat ik toch eens opzoeken wat de Dikke Van Dale zegt:
ar·ro·gant (bijvoeglijk naamwoord)
Kort gezegd: iemand die arrogant is, doet alsof hij beter is dan anderen en toont weinig respect of bescheidenheid. Met een houding alsof je jezelf beter, belangrijker of verstandiger vindt dan anderen; verwaand, aanmatigend.
Tja… kunnen honden dat vinden?
Ik denk van niet. Honden kunnen volgens mij niet arrogant zijn zoals wij mensen dat bedoelen. Kijk, arrogantie is een menselijke eigenschap die voortkomt uit zelfbewustzijn, sociale vergelijking en oordelen zoals: “ik ben beter dan jij.” Daarvoor heb je complexe gedachten nodig over status, jezelf en de ander – inclusief bewustzijn van wat die ander denkt. Dat vermogen (theory of mind) hebben honden niet zoals mensen dat hebben.
Wat we soms als arrogant gedrag bij honden interpreteren, is vaak iets heel anders:
Honden doen soms dingen die voor mensen arrogant lijken, omdat:
Even terug naar de Jonge Honden Dag en Keesje… Natuurlijk snap ik heel goed dat de vrouw wiens naam ik niet zal noemen (…Carla??!!) haar arrogant vond. Want zo kijkt ze nou eenmaal. Daar ben ik op gevallen toen ze nog een baby was. Daar smelt ik van als ze ergens zit en ik stiekem naar haar kijk. En pies er bijna van in mijn broek als ze weer iets uitvreet wat niet helemaal de bedoeling is en me dan dus met haar ‘arrogante’ hoofd aankijkt. Gewoon omdat ik haar hele ‘zijn’ geweldig vind. Nou… dat wil zeggen… meestal dan.
En wat ben ik gelukkig als ik met honden ben. Gewoon het samen zijn. Geen ‘neerkijken op iemand’, geen doen alsof je beter bent dan een ander om welke ‘zogenaamd bijzondere reden’ dan ook… Gewoon geen arrogantie.
Keesje, blijf wie je bent, met je heerlijke arrogante hoofd. Ik houd ervan. I love you.
Het is feest vandaag, want Keesje is 2! En dat wordt natuurlijk op onze eigen, traditionele wijze gevierd: met hamburgers. De mensenvader van Kees komt uit Amerika, dus die weet wel hoe je een lekker burgertje maakt.
Nou zou je denken… die grote Kees, die slokt dat zo naar binnen. Maar dat is niet zo. Keesje is altijd heel precies met wat ze in haar mond steekt. Er wordt eerst aan gesnuffeld, dan telt ze tot drie, en dán besluit ze of ze het neemt of niet. Haar bijnaam is dan ook niet voor niets Slow Sue from Kalamazoo. Het duurt met veel dingen gewoon altijd even.
Alhoewel… dat is niet altijd zo. Luchtballonnen!! Daar wordt ze echt pissig van. Die zijn niet oké. En vogels. Ook niet. Vooral die duiven in de tuin. Wegwezen, vindt ze — de tuin uit met die dikkerds.
Maar sinds kort (en dat klopt natuurlijk ook met haar innerlijke drift tot bewaken én haar leeftijd) mogen er ook geen mensen of katten meer over de stoep langs het huis lopen. Die moeten ook allemaal WEG! Dat krijg je als je rond de 2 jaar bent. Lekker territoriaal gedrag. Rond deze leeftijd zie je bij veel honden dat de innerlijke waakhond sterker wordt. Ze worden zich bewuster van hun omgeving en gaan hun territorium serieus nemen. Helemaal normaal dus. Alleen… wij vinden dat als mensen natuurlijk super gênant en irritant. Ik dus ook.
Dus: werk aan de winkel. Nog beter opletten, situaties vóór zijn, en zorgen dat ze leert dat ze het aan mij mag overlaten.
En dat is nou precies wat ik zo mooi vind aan het samenleven met een hond. Geen dag is hetzelfde. Iedere fase brengt nieuwe
gedragingen, nieuwe uitdagingen, nieuwe inzichten.
Keesje leert, en ik leer met haar mee. Steeds weer. En ik hou ervan.
Na een periode van een writers ‘blog’ block heb ik vandaag mijn inspiratie weer helemaal terug, dankzij mijn Keesje. De puberteit valt toch altijd een beetje tegen op sommige vlakken. Bij haar merk ik vooral dat ze ineens veel dingen spannend vindt. Vooral andere honden — als ze zelf aan de riem zit. Dan zie ik haar fixeren, groter worden en flink mopperen met haar wangen.
Sinds een jaar train ik dan ook met haar bij het Molosser Training Center in Lelystad. Echt een geweldige plek waar je op je eigen tempo kunt werken aan gedrag dat niet wenselijk is, zoals het (bijna) uitvallen van Keesje bij het zien van andere honden. Of in ieder geval er voor zorgen dat haar gedrag zich niet ontwikkelt tot blijvend reactief gedrag. Het trainen daar is helemaal in mijn straatje: door middel van samen spelletjes doen zorg je ervoor dat je hond de focus op jou houdt. En dus niet uitvalt naar bijvoorbeeld andere honden. Nou, wij zijn gek op spelletjes, dus we hebben het daar echt zó leuk samen.
Vooral de oefening KOM OP (onze favoriet!) werpt zijn vruchten af… Keesje denkt vast: Welke vruchten? Doe mij dat appeltje uit de fruitschaal maar… (Die fruitschaal heb ik inmiddels maar even wat hoger gezet.)
Even terug naar de oefening KOM OP. Wat is dat leuk om te doen! Kijk, het werkt zo: zodra je hond iets ziet waar hij waarschijnlijk iets mee wil, roep je enthousiast KOM OP! en draai je samen met je hond 180 graden om. En daarna komt het: dan vier je feest!: voertjes op de grond, even spelen, een kusje, samen juichen en een applausje voor jezelf dat het gelukt is. Nou, en dat werkt!!!
Vandaag zelfs met en zelfs zonder riem. En niet één keer — geen toevalstreffer — maar gewoon elke keer.
Ik ben trots!
Nou het is zover hoor! Keesje krijgt last van de pubertijd. En hoe merk ik dat dan? Nou, heel simpel. Er zijn nog maar twee woorden die ze kent: NEE en WAAROM (hoezo dan?).
Laat ik beginnen met de NEE. En dat is een hele duidelijke NEE! NEE, ik ga niet in de auto, NEE ik kom niet uit de auto. NEE ik ga niet van de bank. NEE ik kom niet als je roept. NEE ik ga lekker toch naar de bakken van de andere honden. NEE ik kijk niet meer naar je als het vraagt. Het is gewoon de vette middelvinger.
Als ik heel veel geluk heb… dan krijg ik de WAAROM. Want bij de WAAROM heb ik in ieder geval nog kansje (met klem op kansJE) dat als ik met volle overtuigingskracht en ‘alles uit de kast’ iets van haar vraag ze het misschien doet. Op z’n minst kijkt ze dan naar me en neemt ze het in overweging. Dan heb ik mazzel.
En daar sta je dan met je maandenlange investering in het oefenen van dingen en je goede gedrag.
Twee weken geleden heb ik de online lezing van Sam Turner nog een keer gevolgd: Pubers en Hormonen. Dat geeft de burger weer moed. Ik had deze al vaker gedaan, maar een opfrissertje was echt weer even fijn. De conclusie van deze lezing: blijven herhalen, herhalen, herhalen. Voor de korte versie hiervan vewijs ik naar het artikel van doggo.nl https://www.doggo.nl/artikelen/opvoeding-van-een-hond/puberteit-bij-honden/
Ik geloof erin dat zoeken naar een manier waarop JOUW hond het wel gaat doen belangrijk is. En ik benadruk het woord JOUW even extra VET en GROOT. Ook voor jouw hond is er iets te vinden waarmee je ze over de streep kan trekken. En dat is zoeken naar de juiste knopjes bij jouw hond. Ik geloof dan ook niet in ‘zo moet het’ of ‘zo hoort het’. Wat voor de ene hond de juiste aanpak, de juiste oefening, de juiste cue is, hoeft niet te betekenen dat het bij de ander ook zo werkt.
Daarom is het belangrijk dat je blijft kijken naar jouw hond en zien wat je hond nodig heeft. Hoe reageert hij in deze periode en in deze bepaalde situatie op jou of op zijn omgeving. En dat kan per periode ook weer verschillend zijn.
Het mooiste voorbeeld is de 123-HAPPY-hier. (Je wordt er al vrolijk van als je het woord ziet). Naast de gewone, recht-toe-recht-aan: HIER leren we op de hondenschool verschillende manieren om jouw puppy, maar juist ook de pubers, HIER te komen. En waarom?
Bij Keesje moet ik dit nog even ontdekken. Er zijn momenten dat ze per direct (nog) komt, maar de laatste twee weken is het vaker niet dan wel.
Om deze periode van teleurstelling en frustratie bij jezelf door te komen is enige creativiteit, uithoudingsvermogen en veel lol nodig. Want dit gaat over!!! En dat wat je erin hebt gestopt, komt er echt ook wel weer uit, al duurt het soms even. Voor degene waarbij de moed in de schoenen zakt heb je in het geval van bijvoorbeeld het HIER-komen altijd nog tijdelijke hulpmiddelen, zoals de lange lijn. Want eigenlijk is het heel simpel bij honden: zolang je zorgt dat ze het gedrag wat je niet wilt kunt voorkomen dan zal dat zich ook niet ontwikkelen. Met andere woorden: een hond aan de lange lijn kan niet weglopen. Die hengel je gewoon naar binnen en op de afstand dat je weet dat je zeker succes hebt met wat je van hem vraagt (al is het op een meter afstand) dan vier je feest en prijs je hem de hemel in. Super goed geluisterd! Echt heel knap van je! Het leven gaat om de kleine succesjes, ook bij pubers.
De duur van de pubertijd hangt trouwens af van het ras. En heel eerlijk, sommige honden worden nooit volwassen, dat heb je ook bij mensen (ik zal geen namen noemen). Dan heb je gewoon pech. Bij de Leonberger duurt het zo’n 3 jaar, wat veel langer is dan bij de meeste andere rassen, dus mensen, jullie hebben nog mazzel!
Maar goed, kleine Kees is een pubertje aan het worden. De hormonen kriebelen door haar lijfje. Dus …. we beginnen gewoon weer helemaal opnieuw met oefenen. Ik heb (bijna) elke dag lol. Het is heerlijk om te zien hoe ze de wereld op haar eigen manier ontdekt. Sommige dingen vindt ze nog steeds spannend, sommige dingen opeens heel eng, ze doet stoute dingen en onderzoekt veel. En soms moet ik ook even heel streng zijn. Officieel gezegd heet dat begrenzen.
Gisteren had ik nog een puberhoogtepunt. We gingen naar haar hondenschooltje. Dook ze toch opeens een tunnel in die daar lag (juf boos). Normaal loopt ze braaf met me mee en doet ze dit soort acties niet, dus ik had het ook nooit verwacht. Dus Slow Sue als een speer die tunnel in … tot aan het einde, toen wilde ze er niet meer uit (juf weer boos). Ik deed het bijna in m’n broek. Kreeg ik er nog een standje er bovenop…. Ik had niet mogen lachen, want ‘zo denkt ze dat het een spelletje is’… Bij elke oefening ging ze liggen, had ze geen zin meer, kwam ze niet, wilde ze niet meelopen. Met enige schaamte ben ik naar huis gegaan. Welkom in de puberwereld van Leonberger Keesje.